Månadens medlem maj 2025: Tony Elgenstierna

Månadens medlem Tony Elgenstierna skriver såväl humor, science fiction som essäistik. I veckorna finner man honom på Rosendalsgymnasiet där han verkat som gymnasielärare i svenska och historia sedan 20 år.

Hej Månadens medlem, skulle du vilja presentera dig för oss?
I min första roman, Kvinnor i nöd, skildrade jag min uppväxt utanför Eskilstuna. Enligt uppföljaren, Goda råd om hur du ska leva ditt liv, blev jag sedan kidnappad och förd till det akademiska Uppsala. Och det stämmer åtminstone på så sätt att jag hamnade här i stan. Jag har jobbat som gymnasielärare i svenska och historia på Rosendalsgymnasiet sedan det startade för tjugo år sedan. När jag växte upp ville jag bli känd och framgångsrik och numera blir jag ofta igenkänd vart jag än går, i varje fall i C300-korridoren på skolan där jag jobbar.
 
Vad utmärker dina böcker?
Jag har hållit mig till humor, science fiction och essäistik. Länge ville jag skriva essäistik men visste inte hur jag skulle komma igång, men så läste jag och min gamla vän Henry Grynnsten Montaignes essäer och bestämde oss för att skriva ett slags moderna versioner eller kommentarer till mästarens 107 klassiska texter. Dessa publicerades sedan i samlingen Montaigne 2.0. Jag har också skrivit en liten lättsam biografi om ungdomsboksförfattaren Hans-Eric Hellberg som heter Hellbergs Kram. 
 
Vilken av dina böcker har haft störst betydelse för dig?
Varannan gång jag kommer på något jag skulle vilja skriva så inser jag efter en stund att jag redan skrivit det i min uppväxtroman, Kvinnor i nöd (Alfabeta 2006). Det är alltid en lättnad att inse att det redan är skrivet.
 
Berätta om din senaste bok?
Straffet-serien har getts ut som sju korta ljud- och e-böcker, och handlar om sju kriminella tjejer som överlever en mycket dödlig pandemi, och sedan ägnar sig åt att bygga upp civilisationen igen. De böckerna var väldigt roliga att skriva. Dessutom var det många läsare som engagerade sig i historien.
 
Vad skriver du just nu?
Jag har länge försökt skriva något småroligt och småkritiskt i skolmiljö och kanske kommer jag att bli färdigt med det endera dagen. 
 
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag går upp tidigt för att kunna lägga de krispigaste morgontimmarna koncentrerat skrivande.
 
Vilka författare inspirerar dig, och varför?
Det är lite blandat, Henry David Thoreau, Fredrik Sjöberg, Tomas Sjödin som essäister, Philip Roth för det lekfulla, Hans-Eric Hellberg, för att han hängt med sen jag var riktig ung, Håkan Nesser för att jag inte kan låta bli att läsa och läsa om hans böcker.
 
Finns det någon annan författares bok du gärna skrivit?
Gärna Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt. Eller Einar Norelius Petter och hans fyra getter. Ja, det finns många.