Månadens medlem mars 2020: Ulf Broberg

Hej månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss? (Är du Uppsalabo från början till exempel? Hur länge har du skrivit? Hur var din debut etc)
Ulf Broberg, född 1954 i Skövde. Kom till Uppsala 1982 från den gamla fina bokhandeln Gumperts i Jönköping och blev biträdande butikschef på LundeQ. Därefter chef för import/export och förlagsdistribution inom Esselte samt produktchef och projektledare direkt under Börje Fors, VD i Akademibokhandeln Sverige. Senare Radio Uppland och redaktions- sekreterare/projektledare på Sveriges Radios sändningsledning i Radiohuset.
Sedan 2007 verksam som frilansjournalist och författare. Medlem i Svenska Journalistförbundet och Sveriges Författarförbund

När kom din senaste bok och vad kan du berätta om den?
Senaste boken Mulan kom 2019 och utgör tredje boken i en serie polisromaner om Klintman & Norén vid Uppsalapolisens krimjour och deras olika vedermödor. Mulan har delvis verklighetsbakgrund i ett rättsfall som media kallade Gränbymordet. 

Vad utmärker dina böcker?
Jag har skrivit åtta polisromaner, också de om Uppsalapolisen, tillsammans med Peter Lundström, numera pensionerad kriminalkommissarie från rikspolisstyrelsen och dåvarande rikskriminalpolisen. Alla de böckerna har stark verklighetsbakgrund och syftar i botten till att visa på svagheten i att det demokratiska samhället är svårt att skydda med demokratiska medel; våldsamma och hänsynslösa krafter kan få samhället på knä
Tre böcker om Klintman & Norén har också stark verklighetsbakgrund och skildrar polisarbetet på ett nära och autentiskt sätt, med aktuella rättsfall som bakgrund eller tema.
Tre biografier har det blivit hittills: Blåljusliv om Göran Boströms mödor och vedermödor under många års räddningstjänst. Från Röda huset till Stadshuset om Mohamad Hassans väg från krigets Libanon som illegal flykting till posten som vice ordförande i Uppsalas kommunstyrelse. Som i en mardröm, om ett uppmärksammat rättsfall där en läkare satt häktad en längre tid efter falska våldtäktsanklagelser från äldsta dottern.
Boken om mordet på Fadime Sahindal, skriven tillsammans med Fadimes advokat Leif Ericksson – en reportagebok om bakgrund, händelse och efterspel. Bygger på omfattande intervjuer med bland andra systern Songül Sahindal och många aktörer i händelseförloppet och ett omfattande material från polisens förundersökning och de olika rättsinstansernas domar.
   Jag har också skrivit utbildningslitteratur för Högre räddningstjänst- kursen inom dåvarande Räddningsverket.

Vilken av dina böcker har haft störst betydelse?
Ingen tvekan om att det är boken om Fadime: Du ska dö!

Vad skriver du på just nu?
Nästan klar med den fjärde bok om Klintman & Norén: Valborg. Också på väg att bli klar med en biografi över Christer Nordström, polis i Uppsala i 47 år och mycket uppskattat presstalesman – Polisliv heter den. Flera noveller för det exklusiva sällskapet Novellmästarna, med tio medlemmar, medlemskap där kräver minst två noveller/år i sällskapets antologier, den senaste Brända Katter

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Det finns inga vanliga arbetsdagar. Men jag har trots att pensionsåldern har nåtts ett brödjobb och skrivandet blir mest på helgerna. När jag började skriva och jobbade på SR skrevs en hel del på tåg och hotellrum.

Om växelspelet research och skrivande
Jag har breda kunskaper när det gäller svensk infrastruktur och räddningstjänst/sjukvård/ polis/rättsväsende, men det blir ändå en hel del research, oftast inte i förväg utan i samband med själva skrivandet.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Som alla andra som skriver polisromaner är det bara att erkänna att Sjövall & Wahlöö är den grundläggande inspirationen eller varför inte läromästare. Detsamma gäller för de tre första polisromanerna av Leif GW Persson. Dessutom en hel del av de amerikanska ”hårdkokta” bland andra Dashiell Hammet.

Finns det någon annan författares bok, som du gärna hade skrivit?
Ja, många.

Något annat vi borde fråga om?
Nej, det tror jag inte