Månadens medlem december 2020 Anna Ahlund


Hej Månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?

– Jag är ungdomsboksförfattare och Uppsalabo som tycker om att skapa saker med händerna. Jag är utbildad lärare i musik och svenska, och parallellt med mitt eget författande undervisar jag i skrivande.

Berätta om din senaste bok!
– Min senaste bok heter Ganska nära sanningen och handlar om Nico som flyttar till Uppsala från Vansbro, och tänker att hen ska starta på nytt som en ny och bättre person, vilket är klurigt. Den handlar mycket om identitet och att hitta sin egen väg.

Vad utmärker dina böcker?
– Mina böcker handlar om unga vuxna, utspelar sig i Uppsala, har många hbtq-karaktärer, handlar om relationer, sexualitet, personer som gillar att skapa och försöker hitta sig själva. Böckerna innehåller mycket te och fika, samtal om böcker och musik, samt många beskrivningar av väder. Ordet ”brandgul” finns med i alla mina romaner, minst en scen utspelar sig på kyrkogården, och jag skriver alltid in rosor i någon form, som en homage till min mormor som hade Uppsalas grönaste fingrar.


Vilken av dina böcker har haft störst betydelse?
– Mina böcker har nog haft olika stor betydelse för olika läsare, men för mig personligen var den största resan min debutbok Du, bara. Jag lärde mig otroligt mycket under skrivprocessen, och det manuset öppnade dörren till en ny värld för mig.

Vad skriver du på just nu?
– Jag skriver på en ny roman för unga vuxna. Den handlar om tre personer som trasslar in sig i varandras liv. Formen är något annorlunda än det jag skrivit tidigare, jag experimenterar med ett kortare format och tre olika perspektiv. Jag skriver också på en serie lättlästa böcker för ungdomar, som handlar om att laga och återbruka grejer.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– Jag gör mycket författarbesök, som nu under pandemin är digitala. En typisk arbetsdag kan innehålla ett författarbesök eller digital skrivarworkshop, annars mycket mailtid för bokningar och administration. Jag skriver bäst på datorn hemma vid köksbordet, men gillar att lägga ut stora pappersark och rita upp tankekartor, tidslinjer och utvecklingsbågar med pennor i olika färger.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
– Jag inspireras av författare som jobbar mycket med stämningar i språket. Min stora favorit är Selma Lagerlöf.

Finns det någon annan författares bok, som du gärna hade skrivit?
– Ibland tänker jag att det hade varit roligt att skriva en egen version av en annan författares bok, speciellt när någon är duktig på driv i handlingen, men kanske svagare på karaktärer och känslostämningar där jag har min styrka. Men nej, det är ett roligt tankeexperiment, men jag skriver hellre mina egna böcker.