Månadens medlem tredje veckan i maj 2020: Ali Akis

Denna bild har ett alt-attribut som är tomt. Dess filnamn är ali-2-1002x1024.jpg

Hej månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?
Mitt namn är Ali Akis. Jag är kurd från Turkiet. Jag har dock assimilerats i mitt nya land, som miljontals kurder. Jag har bott större delen av mitt liv i Uppsala.
   Jag har skrivit sen jag gick på gymnasiet. Jag var aktiv som poet och jag satt i fängelse under korta perioder som student och pacifist. Under 11 år levde jag gömd och som flykting i Sverige. Nu håller jag på att ta kandidatexamen i sociologi.

Vad utmärker dina böcker?
Jag debuterade med en diktsamling som heter Du är modig som kärlek på turkiska, den publicerades 2009. Boken handlar om livet i exil, om människans existentiella frågor, samt frågor om ett mer rättvist samhälle och om kärlek förstås. Det är också dessa teman som ständigt återkommer i mina texter.

Vilken av dina böcker har haft störst betydelse?
Jag har skrivit flera böcker, essäer, prosa, noveller etc. men har inte publicerat dem ännu.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Det beror lite på känslan jag vaknar med. Jag kan meditera, lyssna på musik och skriva samtidigt. Om jag så hade levt 1.000.000 år hade livet inte räckt till för att hinna med allt. Livet är så fantastiskt. Det finns oändliga vägar att välja…..

Om växelspelet research och skrivande
Växelspelet research och skrivande är ett måste för en författare. En känd syriansk/turkisk poet, författare och dramaturg Murathan Mungan säger: ”Att läsa är som att fyllas på, att skriva är som att tömmas ut. Vi är som bin, för att kunna göra honung måste vi gå igenom livets upp- och nedgångar. Vi måste besöka alla de blommor som kallas livet.”

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Jag påverkas och inspireras av allt hela tiden. Det kan vara en kvist som växer upp utan jord i en sten, eller en lejonhona som föredrar att skydda en gasellunge i stället för att äta upp den.
   Jag fascineras av sådana som fågel Fenix som pånyttföds varje dag ur sin aska. Jag har stor respekt för dem som bryr sig om andra och anstränger sig för att förbättra den andres liv. De brinner för att dela sitt ljus med resten av människorna. Jag har stor kärlek för dem. Kort sagt, Godheten hos människan. Prometheus, Odysséen, Dag Hammarskjöld, Harald Edelstam, Julian Assange, Bo Nylund, Hedvig Ekerwald, Birgitta Elmekkaoui, Hadil Zainal, Merit Aguirre Venegas… De är så många och så fina.
   Shakespeare, Jack London, Pablo Neruda, Nils Ferlin, August Strindberg, Nazim Hikmet är några exempel på författare som jag fått äran att upptäcka och ta del av, att läsa deras litterära verk är som att smaka på och njuta av honungens sötma.

Finns det någon annan författares bok, som du gärna hade skrivit?
Nej, eftersom alla böcker är unika. Det är varken den här författaren eller någon annan som kan skriva en annan författares bok, då den är unik och beror på just den författarens liv och erfarenheter. Man kan läsa om den och man kan hålla den i minnet men man kan inte skriva den!

Vad skriver du på just nu?
Jag läser mina äldre artiklar, har aldrig hunnit sortera dem ordentligt.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
– Dagarna går mycket fortare nu, men jag försöker sitta vid datorn ett par timmar. Jag vet att jag fyllt 83 år, men jag tänker sällan på det. Däremot har jag under de senaste decennierna blivit mycket lugnare.

Hur hanterar du författandets växelspel mellan research och skrivande?
Det beror på vad jag skriver, men jag är glad så länge jag kan skriva.

Vilken författare inspirerar dig och varför?
Sara Lidman. Jag läste henne när jag var ung, jag är ju uppvuxen i Norrland.

Vad tycker du om fackbokens ställning i Sverige i dag?
– Jag läser många fackböcker, men det har blivit mindre de senaste åren. Jag kan inte säga något om deras ställning idag.

Finns det någon annan författares bok som du gärna hade skrivit?
Jag hade nog gärna skrivit Don Quijote av Cervantes.