Månadens medlem januari 2021: Gisela Nadasy

Hej månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag är född i Uppsala och flydde stan efter gymnasiet. Jag bodde i Wien, Stockholm, New York, London, Edinburgh och samlade vänner för livet, kunskap och erfarenhet. Efter drygt 30 år borta är jag tillbaka i Uppsala med min man från London och våra tre flickor.
  Jag är utbildad journalist och manusförfattare och har jobbat som redaktör och kommunikatör i cirka 20 år. Jag har skrivit både lång- och kortfilmsmanus och har regisserat och producerat fyra av dem. Sedan 2016 jobbar deltid på Vasamuseet på Statens maritima och transporthistoriska museer. Det är en fantastisk värld.

När kom din senaste bok och vad kan du berätta om den?
Min senaste och första barnbok, Semla, tio dagar extra allt kom ut 2019 och handlar om en flicka som gör allt för att hennes syster inte ska flytta hemifrån. Ett – enligt mig – underskattat trauma för ett syskon. Boken är både rolig och sorglig.

Vad utmärker dina böcker?
De genomarbetade karaktärerna är en önskan. Rösten. Jag ser ingen själv, men hör från andra att den finns i mina filmer. Det gäller väl alla som skriver tänker jag.

Vilken av dina böcker har haft störst betydelse?
Den har inte kommit ut än… 😊 Men min första bok mottogs av jubel från de läsande barn jag fick nöjet att träffa.

Vad skriver du på just nu?
Nu finslipar jag på en ungdomsroman.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag skriver tidigt på morgonen med kaffe och knäcke. Hemma eller på tåget. Efter en promenad fortsätter jag eller jobbar på museet beroende på dag. Efter lunch gör jag admin, svarar på mail, gör research och betar av läshögen. Kvällarna är jobbfria och ägnas åt familjen, TV/film och korsord.

Kan du säga något om växelspelet research och skrivande?
Jag gör research ganska sent in i processen. Jag fastnar annars. Mitt senaste manus kretsar kring läkemedelsindustrin och då hade jag det mesta färdigskrivet innan jag gick in på detaljer som biverkningsrapporter och ampuller.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Linn Ullman för hennes få ord som innehåller så mycket. Paul Auster och John Grisham för deras fängslande historier jag njöt av som yngre. Patty Smith för sin poetiska engelska. 

Finns det någon annan författares bok, som du gärna hade skrivit?
Hela Harry Potter-serien! Då hade jag haft råd att ägna mer tid åt att skriva och göra fler filmer. Men om jag baserar det på hänförd efter läsning, så kanske Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón eller Hjalmar Söderbergs Den allvarsamma leken. 

Något annat vi borde fråga om?
Tips på stipendier kanske. Mitt är Lasse O’Månssons Naturastipendium som ger tillgång till en liten röd stuga i trolsk miljö vid Sala Silvergruva. https://www.sala.se/?page=selfservice&sid=805 Där skrev pennan av sig själv. Om mina filmer kan du läsa på: https://giselanadasy.com/