Styrelse

Det är vi som är styrelsen 2017

Ordförande


nagnus-dahlerus
Magnus Dahlerus, 
 Universitetspoäng i Litteraturvetenskap, Idéhistoria, Nusvenska och Skapande svenska.  Frilansande litteraturkritiker i främst UNT. Poet publicerad bland annat i BLM, Stockholms tunnelbana, Provins, BiZ&Art, Sveriges radio i P1 och P3. Konstnärlig ledare och regissör på Teater Blanca. Översättare från engelska och tyska till svenska.

Kassör

Föreningen har för närvarande ingen kassör. Kassaärenden går genom Magnus Dahlerus.

Sekreterare

Marta Ronne, Filosofie doktor och forskare i litteraturvetenskap, har undervisat vid olika svenska lärosäten samt vid flera tillfällen varit gästlärare vid Groningen universitet i Nederländerna. För närvarande verkar hon som litteraturkritiker och kulturskribent i dagspress. Tecknare och illustratör (besök gärna websidan ergo.ronne.se!), Uppsalaguide med inriktning på studenthistoria och grundare av Kvinnohistoriska rundvandringar i Uppsala (www.rundvandringar.ronne.se). På fritiden, i den mån den finns, är hon passionerad blomsterkreatör och trädgårdsälskare. Ibland, men numera ganska sällan, skriver hon något på sin blogg,marta.ronne.se.


 

 

 Ledamöter

Malcolm

Malcolm Cederback, f d slussvakt, redaktör för litterära tidskrifter. Numera cineast, litteratör, poet och medicinare. Nyfiken och lat. Fotograferar en del, skriver mera. Håller just nu och sedan något år
på med en roman. Få se vad det kan bli.
http://malcolm.typepad.com/framsidan

 

 

Carl JohanFotograf Kalle juni 2016 Gardell, Historiker, kulturjournalist, författare och entreprenör. Som fastighetsägare på Gotland 1972-92 ägnade han sig bland annat åt att renovera gamla byggnader. Doktorsavhandlingen ”Handelskompani och Bondearistokrati” handlar om den ekonomiska och sociala strukturen på Gotland under 15- och 1600-talen. De senaste decennierna har han medverkat flitigt på olika kultursidor, främst i SvD och UNT. 2015 lät han, tillsammans med researchern Stefan Simander, ge ut boken ”Fallet Engeström” som handlar om kulturarvsbrott och insiderbrott i kultursektorn. Gardells senaste bok är det delvis självbiografiska verket ”Klaras gåta”. Huvudpersonen är hans egen mor som låg i mer än 30 år i ett mörklagt rum.

Inger Norberg, Fil.mag. Universitetsstudier i urval: svenska, nordiska språk, tyska, geografi, Afrikas geografi, religion, konst, Lärarhögskolan i Uppsala, ämneslärarutbildning Högstadielärare och dramapedagog1969-1993. Litteraturpedagogtjänst på Svenska barnboksinstitutet i Stockholm 1994-2003. Föreläsningsverksamhet i Sverige, Norge, Danmark och tysktalande länder 2003-2008. Läromedel och lärarhandledningar (i skönlitterärt arbete) för Almqvist & Wiksell och Bibliotekstjänst i Lund, annan facklitteratur, egen spalt i Barnboken, en reseskildring, bygdespel, skönlitterärt för barn, ungdomar och vuxna. Anordnat ett stort antal större konferenser och utställningar för Svenska barnboksinstitutet, Kungl. biblioteket i Stockholm, Uppsala universitet och för SCBWI i Karlstad. Varit vice svensk regional adviser för SCBWI, en sammanslutning av författare, illustratörer och översättare och ett världsomfattande nätverk. Arbetat med läsfrämjande verksamhet och rest över hela landet för bl.a. Läs 2000!, Läsrörelsen och Bokjuryn. Har gått fem författarkurser på Medlefors folkhögskola och suttit i ledningen av författarkurser på Biskops Arnö under tre somrar. Delägare och arbetande förläggare i det nordiska bokförlaget Fimafeng under några år.


Elin Cullhed 
arbetar som kulturjournalist och lärare på Wiks folkhögskola. Hon debuterade med romanen Gudarna 2016

Lars Sund / Photo by Cata PortinLars Sund är finlandssvensk författare och journalist, bosatt i Uppsala sedan snart 40 år. Han debuterade 1974 och har till dags dator skrivit sju romaner, en diktsamling och en essäbok.
Han har varit författare på heltid sedan 1999. Innan dess arbetade han vid sidan av författarskapet i drygt 20 år som journalist på Upsala Nya Tidning. Lars Sund bor i Kåbo tillsammans med fru och har en son och två barnbarn. Då Lars Sund inte skriver eller läser ägnar han sig helst av allt att titta på fåglar. Han har suttit i Författarsällskapets styrelse sedan 2015.