Medlemmars utgivning

Vill du att din nya utgivning ska presenteras?

Mejla till: kontakt@uppsalaforfattarsallskap.se  

Monic Arvidson W, Lena Köster, “Trädskotta, lämnad i skogen”, Phantasia förlag 2022

Lars Björklund, ”Allt är en början: Instagramdikter”, Libris förlag 2022

Danny Wattin, ”Simon den mindre vises protokoll” Bokförlaget Polaris 2022

Anna Ehn, ”Vägen mot det friska – att bli fri från ätstörning”, Natur och Kultur 2022

Lars Sund, ”En morgontrött fågelskådares år”, Förlaget M 2022

Christina Wahldén ”Enbart kvinnor”, Forum. 2022.

Margaretha Levin Blekastad, ”Dödligt högmod”, Retriever förlag 2022

Dan Larsson, ”Hamburgermysteriet”, Storge Förlag 2022

Per Kornhall, redaktör för en antologi om marknadsskolan, ”När skolan blev marknad. Trettio år med friskolor”, Natur och Kultur., 2022

Per Kornhall ”Naturligt ledarskap – vad evolutionen kan lära oss om ledarskap i skolan”, Gothia Kompetens AB. 2022

Mikael Jansson, ”Hela svenska folkets Loffe – en biografi över Janne Carlsson”, Bokfabriken 2022

Birgitta Kulling, ”Drömprinsen från Fagerstad, En psykopats tillblivelse, uppväxt och härjningar”, Bokförlaget LAVA, 2022

Evindar Akdogan, “Yttre tankar & inre handlingar”, Ekström & Garay 2021

Ola Larsmo, ”Tio lektioner i svensk historia”, Kaunitz-Olsson 2021

Ulrika Lagerlöf,  ”Stanna hos mig”  Lava förlag, 2021

Anna Franklin, ”Hemliga rum, i spåren efter Greta Knutsson, Dullsson & Dulsson 2021

Carina Burman, “God natt Madame”, Albert Bonniers förlag 2021

Katarina Kieri, ”Ensamvargar”, Lilla Piratförlaget 2021

Ulf Broberg, ” Polisliv: berättelsen om Christer Nordström”, Arx Förlag AB 2021

Mikael Jansson, ”Super Swede DeLuxe – the Hagström guitar history so far”, Southside Stories 2020

Tidigare år:

Monic Arvidson W  ”Draken i stenen”, 2020 
Theo och Alice vet att de inte får gå in i grottan ensamma. Men när Theos pappa vänder ryggen mot dem, smyger de ändå in. Alice hittar en sten i en skreva i bergväggen. Den lyser. Hon rycker loss den. Plötsligt börjar marken att skaka och stenar dunsar ner omkring dem. De tappar sina ficklampor. I den svarta tystnaden hörs ett svagt ljud:  Pick pick, pick, pick. Det kommer från den lysande stenen. 5-8 år, Phantasia förlag

Monic Arvidson W  ”Thure och vattenhästens öga, 2020
Thure åker till sin mormor i Afrika. Där dras han och bästisen i ett ett äventyr där en sägen om en ond häxdoktor blir levande.I den här, andra upplagan finns dels en ordlista, dels förslag till diskussionsfrågor som passar bland annat i samhällsorienterade ämnen på mellanstadiet. På Phantasia förlags hemsida kan du läsa om klass 5A och 5B i Vänge skola tog sig an frågorna Boken har svartvita illustrationer av Monic Arvidson W.  9-12 år.

Anna Kåver, ”Dansa mjukt med tillvaron”, 2020
Anna Kåver utforskar här vad som är centralt för vårt psykologiska och existentiella välbefinnande, mer i form av personliga essäer än uppmanande träning. Hon betonar vikten av inre rörlighet; att hitta balansen när vi tappar den och att se livet ur flera olika perspektiv. Finna mening behöver vi, likväl som att kunna släppa taget om att hitta den. Mod, val och förnöjsamhet är aspekter som också får sitt utrymme här. Livet med andra utgör själva fundamentet i vår tillvaro. Med empati, acceptans, bekräftelse och välvillighet håller vi ensamheten borta och kärlek och vänskap vid liv. Till slut, livet måste vara lockande. Att hålla nyfikenheten och intresset för omvärlden levande, att engagera sig även utanför sig själv, att njuta och leka så mycket vi kan. I boken påminns vi om våra egna resurser och vad vi kan betona lite mer i våra liv. Då kan förhoppningsvis dansen med tillvaron bli så mjuk som vi vill ha den.

Krister Gustavsson, ”Toposatopicus”, 2020
Den 6 maj släpptes min nya diktsamling Toposatopicus (Bokförlaget Lejd). Diktsamlingen är en långdikt omfattande 127 strofer. Som titeln anger handlar det om dysfunktionella ytor och strukturer – från kroniskt skadad atopisk hud till förtryck som ligger immanent i alla sociala, politiska, religiösa system – inte minst inom vården, där gränsen till det mest intima överskrids eftersom ingen hjälp och lindring kan ges utan att integriteten kränks. Varje individ har en gång, utan att be om det, blivit utkastad i tillvaron. Detta påtvingade liv utspelar sig sedan i ett landskap som aldrig fullt ut låter sig iakttas.

Ildiko Asztalos, ”Befrielse”, 2019
Boksläpp för monodramen Befrielse av Ildikó Asztalos Morell, utgiven av Whip Media sker 28/9 2019 kl 15 vid Kultur vid Ekoln. Befrielse är en resa genom sorgens helande process och tillägnas dem som fastnat i sin sorg och vill gå vidare. För det behöver vi sorgeprocessen och att hitta våra egna krafter. Vi kan befrias från vår sorg bara som helade. Utan förlåtelse gentemot dem vi tycker har sårat oss eller gentemot oss själva, om vi tycker att vi har misslyckats eller felat, kan vi inte befria oss från känslor av ilska, ånger, hat, besvikelse, anklagelse. Monoramen har tonsatts av Stellan Sagvik.

Alva Dahl ”Längtans flöde, 2019
Längtans flöde utkommer sista maj 2019 och är den första bok som ges ut på mitt eget mikroförlag Syster Enbär. Det är en prosalyrisk berättelse om kallelse, längtan och ovisshet. När jag skriver utgår jag oftast från något jag inte begriper, som jag därför måste utforska och gräva i – i detta fall handlade frågan om vad en kallelse är och hur en människa kan urskilja den. Att skriva är alltså ett sätt att försöka förstå eller åtminstone hantera det oförståeliga i tillvaron. Boksläpp, 7 juni kl. 19 i prästgårdssalen, bredvid Helga trefaldighets kyrka.

Birgitta Kulling, ”Charmant och elegant – legitimerad tant”, 2019
Boken handlar om mode & psykologi. Som man är klädd blir man hädd. I egenskap av kvinna berättar jag om olika erfarenheter som jag samlat på under många år. Målgruppen är unga vuxna, kvinnor och män som är intresserade av vad kläder, accessoarer, utstrålning och fräschör betyder i det dagliga livet – och de som inte förstår det borde verkligen studera boken noga och tänka efter. Man kan vara intellektuell och samtidigt bry sig om sitt yttre och god stil. Min ambition är att boken ska bli lättläst och rolig med förstärkande bildmaterial. Planerad till slutet av 2019 på Förlag Staffansgården AB.  

Torhild Elisabet Sandberg, arbetstitel: ”Här. Hand. Häller.” 2019
Femte delen i serien ”Petras bilder”,  ges ut på Torhild förlag, arbetstiteln är ”Här. Hand. Häller.” Release i oktober. Petra hjälper grannen Fredrika och de två pratar om livet, och om konst. Petra skadar sig i en klätterställning och alla säger åt henne att vara försiktig. Hon försöker med hjälp av samtidskonst få dem att förstå att det är klätterställningen det är fel på. Jag skriver för barn. Vi lever i en bildrik tid och behöver fundera över vad bilder signalerar. Idén till serien fick jag när jag letade konstböcker till mina egna barn. Idén till del 5 fick jag när jag tjuvlyssnade på ett samtal på bussen.

Lena Köster, ”how lonely the soul – själens obotliga ensamhet” 2019
”how lonely the soul – själens obotliga ensamhet” är min översättning av ett urval av den irländske poeten Desmond Egans dikter. På vänstersidorna finns hans original på engelska, på högersidorna mina översättningar/tolkningar. Boken ges ut av Ekström&Garay. Efterskrift av prof emeritus Ivo Holmqvist.

Lena Köster, ”Svartlöga – min kärlek” 2019
”Svartlöga – min kärlek” handlar om ön Svartlöga i Norrtälje ytterskärgård, sedd genom målaren Staffan Sandlers ögon och fotolins. Massor av foton av ön och hans måleri. Och därtill ön/skärgården som jag upplever den, uttryckt i min poesi. Och med ett inledande prosakapitel om ön med en del fakta om geologi, flora och fauna, och öbornas historia. Som jag förstås också har skrivit.

Dan Larsson, ”kistan på vinden” 2019
”Kistan på vinden” är en deckare/spökhistoria där jag har försökt bredda och fördjupa genren en smula genom att sätta in en utsatt tiggargumma och hennes kämpande för överlevnad i handlingen. Naturligtvis kan man inte skriva böcker med en massa pekpinnar i handlingen – speciellt vad gäller barn- och ungdomsböcker. Men i upplösningen som i detta fall en deckargåta har jag velat fördjupa handlingen en smula utan att för den skull göra avkall på spänningen. Boken kommer att utges på Storge förlag någon gång efter sommaren.

Azril Bacal, Refracciones itinerantes, 2017
Offentligt boksläpp var 14 November 2017, i Aulan på Universidad Nacional Agraria La Molina (UNALM), min alma mater och f.d. Arbetsplats. Förlag heter Fondo Editorial, UNALM. Boken består av dikter och prosa, där jag berättar om hur jag upplever exilen i Uppsala/Sverige sedan 1986, orsaker som ligger bakåt i tiden och mina reflektioner om detta. Från början skrev jag för mig själv och sedan för att berätta på Spanska om det hela, dvs, hur det känns och hur man tolkar exilen och vad som ligger bakåt. Lite grann för att avslöja hur makten missbrukas i Brasilien och även i Sverige. En av de avgörande idéerna för berättelsen tillkomst var mitt behov att berätta och dela smärtan och glädjen som livet består av. Att ge mening till saker och ting som förklarar, för mig själv och för andra, mitt personlig öde från en poetisk synvinkel – med lite historisk och politisk folkbildning i bakgrunden.

Jan Gudmundsson, Bäste Johannes! 2018
Min bok “Bäste Johannes!” kommer ut torsdag den 12/4 2018 i samband med en release i Drottninggatans bokhandel. Förlaget är GML förlag i Stockholm. Berättelsen handlar om en släkt i sydvästra Värmland. Johannes i boken är min farfar, född 1844. De tjugo kapitlen är fritt litterärt gestaltade;  boken kan också kallas dokumentär roman. Det mest avgörande för bokens tillkomst var ett dokumentärt material i form av brevkorrespondens och fotografier med mera som jag samlat in.

Margareta Zetterström, Vita rosen. Hur det av helt normala tyskar blev antinazistiska motståndskämpar, 2018
I höst utkommer min översättning av den tyska historikern Miriam Gebhardts bok ”Vita rosen. Hur det av helt normala tyskar blev antinazistiska motståndskämpar” på förlaget Karneval. Boken handlar om syskonen Hans och Sophie Scholl och de andra medlemmarna av gruppen Vita rosen i München, de som med flygblad och politiska slagord på husväggar 1942/43 försökte mana till motstånd mot Hitlers nazistiska regim men som blev gripna av Gestapo och avrättade. Jag blev tillfrågad att ta mig an även denna bok, eftersom jag tidigare översatt Miriam Gebhardts bok om de allierade styrkornas (inte bara de ryska utan även de amerikanska, brittiska och franska styrkornas) våldtäkter på tyska kvinnor vid andra världskrigets slut (”När soldaterna kom”, förlaget Karneval 2017). Sedan har jag under arbetets gång upptäckt att boken om Vita rosen inte enbart är av historiskt intresse. Den har också har mycket att säga oss idag, när främlingsfientlighet och rasism åter uppträder där man minst kunnat ana och när bristen på kritiskt, självständigt tänkande ibland tycks skriande.

Fredrik Hardenborg, Projekt X, 2018
Min nästa bok kommer ut någon gång under 2018. Handlingen är än så länge hemlig, genre är spänning. Jag skriver för att det är så kul att fantisera. Den avgörande iden för denna boks tillkomst var en förfrågan från ett förlag. 

Anna Kåver, Oro: att leva med tillvarons ovisshet, 2017
Boken kom ut i september 2017 på Natur och Kultur. I den delar jag med mig av kunskaper samlade av forskare och kliniker inom området, och som syftar till att ge dig nya förhållningssätt till ditt inre, till din oro och hur du kan hantera den. En utmaning är att lära sig skilja mellan den förgiftande oron och den kloka och konstruktiva, den oro som är en del av att vara en förutseende och omtänksam människa. Den oro som vi ska värna om. Jag anlägger tre perspektiv på oron – det filosofiska/existentiella, det psykologiska och det biologiska. Jag vänder mig till allmänheten, men boken lämpar sig även för behandlare och patienter i psykiatrin och psykoterapin. Den avgörande idén för bokens tillkomst var Erfarenheten om att vi alla dras med oro i olika grad, inte bara för dem inom mitt arbetsfält psykiatrin och psykoterapin. Jag vill sprida kunskap och nya förhållningssätt  om att hantera även den vardagliga oron. Under skrivandets gång skedde dramatiska saker i det globala perspektivet – kriget i Syrien, flyktingkriser, presidentskifte i USA etc – vilket gjorde ämnet än mer aktuellt. För många är utvecklingen ute i världen en stor oroskälla som adderas till den mer privata oron.

Monic Arvidson W, Thure & Vattenhästens öga, 2017
Boken kom ut i december 2017 på Millinimbus förlag, jag hade boksläpp på Studentbokhandeln. Den handlar om Thure som åker till sin mormor i Afrika.  Där dras han och bästisen i ett ett äventyr där en sägen om en ond häxdoktor blir levande. Genren är barn, low fantasy. Boken skriver jag för alla som är barn. Både unga och gamla. Jag fick ett bonusbarnbarn och ville skriva något för honom. Han heter Thure.

Birgitta Kulling, ENTREPRENÖRSKAP eller var det bara tur? 44 år som företagare, 2017
Utgiven 2017 på Förlag Staffansgården AB. Den handlar om entreprenörskap, ekonomi: att starta, driva, utveckla och att avveckla ett företag. Boken vill inspirera den som vill starta nytt, byta bana eller bara minnas hur livet och företagande kan utvecklas. Det finns en stor glädje i att driva företag. Att ha nära mellan idé, beslut och genomförande är djupt engagerande för hela min person. Det handlar inte i första hand om att förtjäna de stora pengarna utan om drivkraften att sjösätta och lyckas med sina idéer. Företaget som aktiebolag fyllde 40 år 2017 varför det passade att fira med en bok som födelsedagspresent.

Birgitta Kulling, Kapten Kullings flygarKarriär, 2018
Vi arbetar just nu med denna bok och hoppas den ska komma ut inom kort på Förlag Staffansgården AB. Boken handlar om flyghistoria. Att nå sina drömmars mål – att bli och verka som yrkespilot. Jag skriver den för att det finns ett stort flygintresse bland allmänheten inte minst med Ärna och Arlanda så nära. Under många år har jag levt med en pilot och fått höra otaliga historier. Det är kanske dags att berätta det som går att berätta.

Danny Wattin, Historiegeneratorn, 2018
Min nya bok, Historiegeneratorn, kommer ut 25 april på Piratförlaget. Tror inte jag kommer ha något offentligt boksläpp. Vi får se. Boken består av sex sammanflätade historier som beskriver vår samtid från en mängd vinklar och vrår. Av en lärarinna som går ut i krig mot svenska skolan, en tioårig pojke på väg hem från skolan och en allt mer paranoid författare som misstänker att alla nya bestsellers skrivs av en algoritm. Bland annat. Jag fick en idé och började skriva. Mycket tog sitt ursprung i iakttagelser jag gjorde då jag återvände till Sverige efter en längre tid utomlands.

Irma Ridbäck, Mobiliserad 1914: Menige Robert Tervahautas berättelse, 2018
Utkommen på IR-text förlag i Uppsala. Boken är tvåspråkig, på meänkieli och svenska. Boksläppet var den 24 februari 2018. Boken inleds med en kortare bakgrund till mobiliseringen 1914 inför första världskrigets utbrott. En menig från en väglös by skriver dagboksanteckningar om vad som händer honom och hans kamrater. De tillhör det nionde kompaniet på I19 i Boden dess 9:e komp. Sexton man i tält. Skrivandet med två till tre rader varje dag blir livsuppehållande. Se i övrigt omslagsbilden. Genren är facklitteratur, lokalhistoria och mikrohistoria. Jag skriver för talare av det nationella minoritetsspråket meänkieli, tornedalingar, norrbottningar, krigshistoriker, och en historiskt intresserad allmänhet. Att rädda dagboksanteckningarna; levandegöra en menig tornedalings upplevelse av två månaders mobilisering; ett unikt tema; lyfta fram en händelse som komplement till en tidigare bok. Översättningen till svenska av dagboksanteckningarna var nödvändig för att nå fler läsare och forskare.

Eva Ludvigsen, Roboten Ludde, 2018
Min nya bok är planerad att komma ut på Idus förlag till hösten 2018. Boken är en ungdomroman om Ludde som flyttar från Ystad till Vänge. Han är arg, frustrerad och känner sig överkörd av sina föräldrar och har som mål att rymma tillbaka till Ystad så fort som möjligt. Problemet är att Ludde har typ 1 diabetes och måste planera flykten väldigt noggrant. Skolans bråkstake Jonte ser även till att göra livet surt för Ludde. När Ludde upptäcker Hagunda IF och innebandylaget i Vänge inser han att det finns bra saker med Vänge. Men en orienteringsdag med skolan sätter allt på sin spets. Idén till den här berättelsen kommer ur att huvudpersoner i många böcker och filmer har väldigt sällan någon form av funktionsnedsättning, möjligen kan de ha glasögon, men många sjukdomar skapar ändrade förutsättningar för den som lever med det. Det kan vara t ex allergi, gluten eller epilepsi som kan vara socialt belastande, speciellt när du är ungdom. Typ 1 diabetes drabbar tre till fyra personer varje dag i Sverige. Det är en kroniskt livsfarlig sjukdom som kräver komplicerad egenvård för att överleva. I denna bok är inte huvudhandlingen att Ludde drabbas av diabetes utan mer en ”vanlig” ungdomsbok om vänner, kärlek och innebandy men Luddes vardag ser inte ut som friska barns. Den tuffa vardagen tillsammans med omgivningarnas fördomar vill jag belysa med denna bok.

Jan Winter, Dieters bok, 2018
Utgivning och boksläpp i mitten av maj. Ges ut på Förlaget Tongång. Boken är en dokumentärroman om min pappa, den halvjudiske flyktingen Dieters, nästan sju år i Ingmar Bergmans familj 1939–45. På frågan vem jag skriver för svarar jag: vuxna kulturhistoriskt intresserade, Bergmannördar. Den avgörande idén för berättelsens tillkomst var filterbubblan kring Bergmans liv. Upprättelsen av Erik Bergman. Den unika berättelsen om åren när Bergman blev Bergman.

Mikael Jansson,  AB Albin Hagströms gitarrproduktion, 2018
Release i höst, Southside Stories förlag, ja, det blir ett offentligt släpp i Älvdalen och kanske på Sthlm Guitar Show i Fryshuset. Det är fackbok om AB Albin Hagströms gitarrproduktion, rikt illustrerad skriven för samlare, musiker, ”nördar”. Jag har skrivit två böcker tidigare om AB Albin Hagström. Denna bok är beställd och finansierad av företaget. Framöver kommer har jag en biografi i pipen över en mycket känd svensk artist/ skådespelare/ musiker/ underhållare, och har kontakt med ett renommerat förlag om utgivningen.

Dan Larsson, Rånad! 2018
Ungdomsboken Rånad! utkommer på Storge förlag den 15 maj 2018. Handlingen är ganska realistisk – en kille som rånas av ett ungdomsgäng. Platsen är Drottninggatan i Stockholm. Baksidestexten lyder: ”’Robban kände oron bulta i tinningarna. Att ge sig på den där vidriga typen var säkert ingen bra idé. Om man inte ville dö i förtid förstås? Men Alice lyssnade inte. Och nu stod de vid entrén till Kulturhuset och spejade ut i folkvimlet…’ Robban har blivit brutalt nedslagen och rånad på hemväg från Centralbadet i Stockholm. Han tränar på gym och är ganska stark, men har ingen chans mot de brutala typer han stöter ihop med. Dan Larsson har skrivit en andlöst spännande deckare. Om något som faktiskt skulle kunna hända i verkligheten. Han har också skrivit Kidnappad! En spännande bok i samma serie.”