Utgivning 2019

Nyutgivningspresentation. Skriv högst 600 tecken (inkl blanksteg) i ett stycke. Nämn t ex titel, förlag, månad, år, genre, handling, målgrupp, idé, släpp och skicka texten till kontakt@uppsalaforfattarsallskap.se  

Ildiko Asztalos, ”Befrielse”, 2019

Boksläpp för monodramen Befrielse av Ildikó Asztalos Morell, utgiven av Whip Media sker 28/9 2019 kl 15 vid Kultur vid Ekoln. Befrielse är en resa genom sorgens helande process och tillägnas dem som fastnat i sin sorg och vill gå vidare. För det behöver vi sorgeprocessen och att hitta våra egna krafter. Vi kan befrias från vår sorg bara som helade. Utan förlåtelse gentemot dem vi tycker har sårat oss eller gentemot oss själva, om vi tycker att vi har misslyckats eller felat, kan vi inte befria oss från känslor av ilska, ånger, hat, besvikelse, anklagelse. Monoramen har tonsatts av Stellan Sagvik.


Alva Dahl, ”
Längtans flöde”, 2019

Längtans flöde utkommer sista maj 2019 och är den första bok som ges ut på mitt eget mikroförlag Syster Enbär. Det är en prosalyrisk berättelse om kallelse, längtan och ovisshet. När jag skriver utgår jag oftast från något jag inte begriper, som jag därför måste utforska och gräva i – i detta fall handlade frågan om vad en kallelse är och hur en människa kan urskilja den. Att skriva är alltså ett sätt att försöka förstå eller åtminstone hantera det oförståeliga i tillvaron. Boksläpp, 7 juni kl. 19 i prästgårdssalen, bredvid Helga trefaldighets kyrka.

Birgitta Kulling, ”Charmant och elegant – legitimerad tant”, 2019

Boken handlar om mode & psykologi. Som man är klädd blir man hädd. I egenskap av kvinna berättar jag om olika erfarenheter som jag samlat på under många år. Målgruppen är unga vuxna, kvinnor och män som är intresserade av vad kläder, accessoarer, utstrålning och fräschör betyder i det dagliga livet – och de som inte förstår det borde verkligen studera boken noga och tänka efter. Man kan vara intellektuell och samtidigt bry sig om sitt yttre och god stil. Min ambition är att boken ska bli lättläst och rolig med förstärkande bildmaterial. Planerad till slutet av 2019 på Förlag Staffansgården AB.  

Torhild Elisabet Sandberg, arbetstitel: ”Här. Hand. Häller.” 2019

Femte delen i serien ”Petras bilder”,  ges ut på Torhild förlag, arbetstiteln är ”Här. Hand. Häller.” Release i oktober. Petra hjälper grannen Fredrika och de två pratar om livet, och om konst. Petra skadar sig i en klätterställning och alla säger åt henne att vara försiktig. Hon försöker med hjälp av samtidskonst få dem att förstå att det är klätterställningen det är fel på. Jag skriver för barn. Vi lever i en bildrik tid och behöver fundera över vad bilder signalerar. Idén till serien fick jag när jag letade konstböcker till mina egna barn. Idén till del 5 fick jag när jag tjuvlyssnade på ett samtal på bussen.

Lena Köster, ”how lonely the soul – själens obotliga ensamhet” 2019

”how lonely the soul – själens obotliga ensamhet” är min översättning av ett urval av den irländske poeten Desmond Egans dikter. På vänstersidorna finns hans original på engelska, på högersidorna mina översättningar/tolkningar. Boken ges ut av Ekström&Garay. Efterskrift av prof emeritus Ivo Holmqvist.

Lena Köster, ”Svartlöga – min kärlek” 2019

”Svartlöga – min kärlek” handlar om ön Svartlöga i Norrtälje ytterskärgård, sedd genom målaren Staffan Sandlers ögon och fotolins. Massor av foton av ön och hans måleri. Och därtill ön/skärgården som jag upplever den, uttryckt i min poesi. Och med ett inledande prosakapitel om ön med en del fakta om geologi, flora och fauna, och öbornas historia. Som jag förstås också har skrivit.

Dan Larsson, ”kistan på vinden” 2019

”Kistan på vinden” är en deckare/spökhistoria där jag har försökt bredda och fördjupa genren en smula genom att sätta in en utsatt tiggargumma och hennes kämpande för överlevnad i handlingen. Naturligtvis kan man inte skriva böcker med en massa pekpinnar i handlingen – speciellt vad gäller barn- och ungdomsböcker. Men i upplösningen som i detta fall en deckargåta har jag velat fördjupa handlingen en smula utan att för den skull göra avkall på spänningen. Boken kommer att utges på Storge förlag någon gång efter sommaren.

Tidigare år:

Azril Bacal, Refracciones itinerantes, 2017

När kom din nya bok, var och på vilket förlag?
– Offentligt boksläpp var 14 November 2017, i Aulan på Universidad Nacional Agraria La Molina (UNALM), min alma mater och f.d. Arbetsplats. Förlag är Fondo Editorial, UNALM.

Vad handlar berättelsen om? Vilken genre skriver du i?
– Dikter och prosa, där jag berättar om hur jag upplever exilen i Uppsala/Sverige sedan 1986, orsaker som ligger bakåt i tiden och mina reflektioner om detta.

Vem skriver du för?
– Jag skrev i början för mig själv och sedan för att berätta på Spanska om det hela, dvs, hur det känns och hur man tolkar exilen och vad som ligger bakåt. Lite grann för att avslöja hur makten missbrukas i Brasilien och även i Sverige.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Kanske avgörande idén för berättelsen tillkomst var min behov att berätta och dela smärtan och glädjen som ingår i livet. Att ge mening till saker och ting som förklarar, för mig själv och för andra, mitt personlig öde från en poetisk synvinkel – med lite historisk och politisk folkbildning i bakgrunden.

Jan Gudmundsson, Bäste Johannes! 2018

När kommer din nya översättning ut och på vilket förlag?
– Min bok “Bäste Johannes!” kommer ut torsdag den 12/4 i samband med en release i Drottninggatans bokhandel. Förlaget är GML förlag i Stockholm.

Vad handlar berättelsen om?
– Berättelsen handlar om en släkt i sydvästra Värmland. Johannes i boken är min farfar, född 1844. De tjugo kapitlen är fritt litterärt gestaltade;  boken kan också kallas dokumentär roman.

Vilken var den avgörande idén för bokens tillkomst?
– Dokumentärt material i form av brevkorrespondens och fotografier med mera.

Margareta Zetterström, Vita rosen. Hur det av helt normala tyskar blev antinazistiska motståndskämpar, 2018

När kommer din nya översättning ut och på vilket förlag?
– I höst utkommer min översättning av den tyska historikern Miriam Gebhardts bok om Vita rosen. Den har titeln ”Vita rosen. Hur det av helt normala tyskar blev antinazistiska motståndskämpar” och utges av förlaget Karneval. Exakt utgivningsdatum är ännu inte bestämt.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken handlar om syskonen Hans och Sophie Scholl och de andra medlemmarna av gruppen Vita rosen i München, de som med flygblad och politiska slagord på husväggar 1942/43 försökte mana till motstånd mot Hitlers nazistiska regim men som blev gripna av Gestapo och bryskt avrättade.

Vem skriver du för?
– Min ambition som översättare är att göra verket rättvisa och att skapa en så läsvänlig svensk språkdräkt som möjligt.

Varför har du översatt just denna bok?
– Jag blev tillfrågad att ta mig an även denna bok, eftersom jag tidigare översatt Miriam Gebhardts bok om de allierade styrkornas (inte bara de ryska utan även de amerikanska, brittiska och franska styrkornas) våldtäkter på tyska kvinnor vid andra världskrigets slut (”När soldaterna kom”, förlaget Karneval 2017). Sedan har jag under arbetets gång upptäckt att boken om Vita rosen inte enbart är av historiskt intresse. Den har också har mycket att säga oss idag, när främlingsfientlighet och rasism åter uppträder där man minst kunnat ana och när bristen på kritiskt, självständigt tänkande ibland tycks skriande.

Fredrik Hardenborg, Projekt X, 2018

När kommer din nya bok ut?
– Någon gång under 2018.

Vad handlar berättelsen om?
– Handlingen är än så länge hemlig, genre är spänning.

Vem skriver du för?
– Jag skriver för att det är så kul att fantisera.

Vilken var den avgörande idén för bokens tillkomst?
– Berättelsen började som en förfrågan från ett förlag.

Anna Kåver, Oro: att leva med tillvarons ovisshet, 2017

När kom din nya bok ut och på vilket förlag?
– Den kom ut i september 2017 på Natur och Kultur.

Vad handlar texten om?
– Jag delar med mig av kunskaper samlade av forskare och kliniker inom området, och som syftar till att ge dig nya förhållningssätt till ditt inre, till din oro och hur du kan hantera den. En utmaning är att lära sig skilja mellan den förgiftande oron och den kloka och konstruktiva, den oro som är en del av att vara en förutseende och omtänksam människa. Den oro som vi ska värna om. Jag anlägger tre perspektiv på oron – det filosofiska/existentiella, det psykologiska och det biologiska.

Vem skriver du för?
– Jag vänder mig till allmänheten, men  boken lämpar sig även för behandlare och patienter i psykiatrin och psykoterapin.

Vilken var den avgörande idén för bokens tillkomst?
– Erfarenheten om att vi alla dras med oro i olika grad, inte bara för dem inom mitt arbetsfält psykiatrin och psykoterapin. Jag vill sprida kunskap och nya förhållningssätt  om att hantera även den vardagliga oron. Under skrivandets gång skedde dramatiska saker i det globala perspektivet – kriget i Syrien, flyktingkriser, presidentskifte i USA etc – vilket gjorde ämnet än mer aktuellt. För många är  utvecklingen ute i världen en stor oroskälla som adderas till den mer privata oron.

Monic Arvidson W., Thure & Vattenhästens öga, 2017

När kom din nya bok ut och på vilket förlag?
– Den kom ut i december 2017 på Millinimbus förlag, jag hade boksläpp på Studentbokhandeln.

Vad handlar berättelsen om?
– Thure åker till mormor i Afrika.  Där dras han och bästisen i ett ett äventyr där en sägen om en ond häxdoktor blir levande.  Genren är barn, low fantasy.

Vem skriver du för?
– Den här boken skriver jag för alla som är barn. Både unga och gamla.

Vilken var den avgörande idén för bokens tillkomst?
– Jag fick ett bonusbarnbarn och ville skriva något för honom. Han heter Thure.

Birgitta Kulling, ENTREPRENÖRSKAP eller var det bara tur? 44 år som företagare, 2017

När kom din nya bok ut och på vilket förlag?
– Utgiven 2017 på Förlag Staffansgården AB.

Vad handlar boken om?
– Entreprenörskap, ekonomi: att starta, driva, utveckla och att avveckla ett företag.

Vem skriver du för?
– Boken vill inspirera den som vill starta nytt, byta bana eller bara minnas hur livet och företagande kan utvecklas.

Vilken var den avgörande idén för bokens tillkomst?
– Det finns en stor glädje i att driva företag. Att ha nära mellan idé, beslut och genomförande är djupt engagerande för hela min person. Det handlar inte i första hand om att förtjäna de stora pengarna utan om drivkraften att sjösätta och lyckas med sina idéer. Företaget som aktiebolag fyllde 40 år 2017 varför det passade att fira med en bok som födelsedagspresent.

Birgitta Kulling, Kapten Kullings flygarKarriär, 2018

När kom din nya bok ut och på vilket förlag?
– Vi arbetar just nu med denna bok och hoppas den ska komma ut inom kort på Förlag Staffansgården AB www.forlagstaffansgarden.se

Vad handlar boken om?
– Boken handlar om flyghistoria. Att nå sina drömmars mål – att bli och verka som yrkespilot.

Vem skriver du för?
– Det finns ett stort flygintresse bland allmänheten – inte minst med Ärna och Arlanda så nära.

Vilken var den avgörande idén för bokens tillkomst?
– Under många år har jag levt med en pilot och fått höra otaliga historier. Det är kanske dags att berätta det som går att berätta.

Danny Wattin, Historiegeneratorn, 2018

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Min nya bok, Historiegeneratorn, kommer ut 25 april på Piratförlaget. Tror inte jag kommer ha något offentligt boksläpp. Vi får se.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken består av sex sammanflätade historier som beskriver vår samtid från en mängd vinklar och vrår. Av en lärarinna som går ut i krig mot svenska skolan, en tioårig pojke på väg hem från skolan och en allt mer paranoid författare som misstänker att alla nya bestsellers skrivs av en algoritm. Bland annat.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Jag bara fick en idé och började skriva. Mycket tog sitt ursprung i iakttagelser jag gjorde då jag återvände till Sverige efter en längre tid utomlands.

Irma Ridbäck, Mobiliserad 1914: Menige Robert Tervahautas berättelse, 2018

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Den är nyss utkommen på IR-text förlag i Uppsala. Boken är tvåspråkig, på meänkieli och svenska. Boksläppet var den 24 februari 2018.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken inleds med en kortare bakgrund till mobiliseringen 1914 inför första världskrigets utbrott. En menig från en väglös by skriver dagboksanteckningar om vad som händer honom och hans kamrater. De tillhör det nionde kompaniet på I19 i Boden dess 9:e komp. Sexton man i tält. Skrivandet med två till tre rader varje dag blir livsuppehållande. Se i övrigt omslagsbilden. Genren är facklitteratur, lokalhistoria och mikrohistoria.

Vem skriver du för?
– Talare av det nationella minoritetsspråket meänkieli, tornedalingar, norrbottningar, krigshistoriker, och en historiskt intresserad allmänhet.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Att rädda dagboksanteckningarna; levandegöra en menig tornedalings upplevelse av två månaders mobilisering; ett unikt tema; lyfta fram en händelse som komplement till en tidigare bok. Översättningen till svenska av dagboksanteckningarna var nödvändig för att nå fler läsare och forskare.

Eva Ludvigsen, Roboten Ludde, 2018

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Min nya bok är planerad att komma ut på Idus förlag till hösten 2018, gärna innan bokmässan. Eftersom boken utspelar sig i Vänge, där jag också bor, är det givet att ha boksläpp på det fina biblioteket där.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken är en ungdomroman om Ludde som flyttar från Ystad till Vänge. Han är arg, frustrerad och känner sig överkörd av sina föräldrar och har som mål att rymma tillbaka till Ystad så fort som möjligt. Problemet är att Ludde har typ 1 diabetes och måste planera flykten väldigt noggrant. Skolans bråkstake Jonte ser även till att göra livet surt för Ludde. När Ludde upptäcker Hagunda IF och innebandylaget i Vänge inser han att det finns bra saker med Vänge. Men en orienteringsdag med skolan sätter allt på sin spets.

Vilken var den avgörande idén för berättelsen tillkomst?
– Huvudpersoner i många böcker och filmer har väldigt sällan någon form av funktionsnedsättning, möjligen kan de ha glasögon, men många sjukdomar skapar ändrade förutsättningar för den som lever med det. Det kan vara t ex allergi, gluten eller epilepsi som kan vara socialt belastande, speciellt när du är ungdom. Typ 1 diabetes drabbar tre till fyra personer varje dag i Sverige. Det är en kroniskt livsfarlig sjukdom som kräver komplicerad egenvård för att överleva. I denna bok är inte huvudhandlingen att Ludde drabbas av diabetes utan mer en ”vanlig” ungdomsbok om vänner, kärlek och innebandy men Luddes vardag ser inte ut som friska barns. Den tuffa vardagen tillsammans med omgivningarnas fördomar vill jag belysa med denna bok.

Jan Winter, Dieters bok, 2018

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Utgivning och boksläpp i mitten av maj. Ges ut på Förlaget Tongång.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken är en dokumentärroman om min pappa, den halvjudiske flyktingen Dieters, nästan sju år i Ingmar Bergmans familj 1939–45.

Vem skriver du för?
– Vuxna kulturhistoriskt intresserade, Bergmannördar.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Filterbubblan kring Bergmans liv. Upprättelsen av Erik Bergman. Den unika berättelsen om åren när Bergman blev Bergman.

Mikael Jansson,  AB Albin Hagströms gitarrproduktion, 2018

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Release i höst, Southside Stories förlag, ja, det blir ett offentligt släpp i Älvdalen och kanske på Sthlm Guitar Show i Fryshuset.

Vad handlar berättelsen om?
– Fackbok om AB Albin Hagströms gitarrproduktion, rikt illustrerad.

Vem skriver du för?
– Samlare, musiker, ”nördar”.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Har skrivit två böcker tidigare om AB Albin Hagström. Denna bok är beställd och finansierad av företaget.

Vad har du mer för planer?
– Har en biografi i pipen över en mycket känd svensk artist/skådespelare/musiker/underhållare, och har kontakt med ett renommerat förlag om utgivningen.

Dan Larsson, Rånad! 2018

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Ungdomsboken Rånad! utkommer på Storge förlag den 15 maj 2018.

Vad handlar berättelsen om?
– Handlingen är ganska realistisk – en kille som rånas av ett ungdomsgäng. Platsen är Drottninggatan i Stockholm. Baksidestexten lyder: ”’Robban kände oron bulta i tinningarna. Att ge sig på den där vidriga typen var säkert ingen bra idé. Om man inte ville dö i förtid förstås? Men Alice lyssnade inte. Och nu stod de vid entrén till Kulturhuset och spejade ut i folkvimlet…’ Robban har blivit brutalt nedslagen och rånad på hemväg från Centralbadet i Stockholm. Han tränar på gym och är ganska stark, men har ingen chans mot de brutala typer han stöter ihop med. Dan Larsson har skrivit en andlöst spännande deckare. Om något som faktiskt skulle kunna hända i verkligheten. Han har också skrivit Kidnappad! En spännande bok i samma serie.”

Vem skriver du för?
– Framförallt för barn och ungdomar. Spänningsböcker/deckare men också böcker om ”barn på den tiden” t.ex. böckerna om ”Frippe” som utkom på Rabén & Sjögen, Om Gluggen (mitt eget alter ego). ”Kurtan, Dankan och Lilla Ärtan”. Jag har också gjort bilderböcker med rimverser med homonymer (flertydiga ord) En bilderbok om mobbning ”Stefan och elake Emil”. Som även har översatts till danska. Samt bilderboken ”Draken Karies och Riddaren Fluor” som också har översatts till danska. Barndeckaren ”Spökslottets hemlighet” har blivit översatt till danska och polska. Nästan alla mina böcker utspelas i Enköping eller trakterna däromkring. För vuxna har jag bl.a. skrivit boken ”Mina 149 bästa (och värsta) limerickar” samt kåserisamlingen ”DANs kullerbyttor” varav humoresken ”Julgransknyckarligan på Bahco” blev invald i Piratensällskapets jubileumsbok ”I Piratens anda”.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Det talas och skrivs så mycket om barn och unga som rånas på pengar, kreditkort och mobiltelefoner. Jag har gjort den nya boken realistisk men också spännande och hoppingivande.