Medlemmars utgivning

Danny Wattin, Historiegeneratorn

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Min nya bok, Historiegeneratorn, kommer ut 25 april på Piratförlaget. Tror inte jag kommer ha något offentligt boksläpp. Vi får se.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken består av sex sammanflätade historier som beskriver vår samtid från en mängd vinklar och vrår. Av en lärarinna som går ut i krig mot svenska skolan, en tioårig pojke på väg hem från skolan och en allt mer paranoid författare som misstänker att alla nya bestsellers skrivs av en algoritm. Bland annat.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Jag bara fick en idé och började skriva. Mycket tog sitt ursprung i iakttagelser jag gjorde då jag återvände till Sverige efter en längre tid utomlands.

Irma Ridbäck, Mobiliserad 1914: Menige Robert Tervahautas berättelse

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Den är nyss utkommen på IR-text förlag i Uppsala. Boken är tvåspråkig, på meänkieli och svenska. Boksläppet var den 24 februari 2018.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken inleds med en kortare bakgrund till mobiliseringen 1914 inför första världskrigets utbrott. En menig från en väglös by skriver dagboksanteckningar om vad som händer honom och hans kamrater. De tillhör det nionde kompaniet på I19 i Boden dess 9:e komp. Sexton man i tält. Skrivandet med två till tre rader varje dag blir livsuppehållande. Se i övrigt omslagsbilden. Genren är facklitteratur, lokalhistoria och mikrohistoria.

Vem skriver du för?
– Talare av det nationella minoritetsspråket meänkieli, tornedalingar, norrbottningar, krigshistoriker, och en historiskt intresserad allmänhet.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Att rädda dagboksanteckningarna; levandegöra en menig tornedalings upplevelse av två månaders mobilisering; ett unikt tema; lyfta fram en händelse som komplement till en tidigare bok. Översättningen till svenska av dagboksanteckningarna var nödvändig för att nå fler läsare och forskare.

Eva Ludvigsen, Roboten Ludde

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Min nya bok är planerad att komma ut på Idus förlag till hösten 2018, gärna innan bokmässan. Eftersom boken utspelar sig i Vänge, där jag också bor, är det givet att ha boksläpp på det fina biblioteket där.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken är en ungdomroman om Ludde som flyttar från Ystad till Vänge. Han är arg, frustrerad och känner sig överkörd av sina föräldrar och har som mål att rymma tillbaka till Ystad så fort som möjligt. Problemet är att Ludde har typ 1 diabetes och måste planera flykten väldigt noggrant. Skolans bråkstake Jonte ser även till att göra livet surt för Ludde. När Ludde upptäcker Hagunda IF och innebandylaget i Vänge inser han att det finns bra saker med Vänge. Men en orienteringsdag med skolan sätter allt på sin spets.

Vilken var den avgörande idén för berättelsen tillkomst?
– Huvudpersoner i många böcker och filmer har väldigt sällan någon form av funktionsnedsättning, möjligen kan de ha glasögon, men många sjukdomar skapar ändrade förutsättningar för den som lever med det. Det kan vara t ex allergi, gluten eller epilepsi som kan vara socialt belastande, speciellt när du är ungdom. Typ 1 diabetes drabbar tre till fyra personer varje dag i Sverige. Det är en kroniskt livsfarlig sjukdom som kräver komplicerad egenvård för att överleva. I denna bok är inte huvudhandlingen att Ludde drabbas av diabetes utan mer en ”vanlig” ungdomsbok om vänner, kärlek och innebandy men Luddes vardag ser inte ut som friska barns. Den tuffa vardagen tillsammans med omgivningarnas fördomar vill jag belysa med denna bok.

Jan Winter

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Utgivning och boksläpp i mitten av maj. Ges ut på Förlaget Tongång.

Vad handlar berättelsen om?
– Boken är en dokumentärroman om min pappa, den halvjudiske flyktingen Dieters, nästan sju år i Ingmar Bergmans familj 1939–45.

Vem skriver du för?
– Vuxna kulturhistoriskt intresserade, Bergmannördar.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Filterbubblan kring Bergmans liv. Upprättelsen av Erik Bergman. Den unika berättelsen om åren när Bergman blev Bergman.

Mikael Jansson

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Release i höst, Southside Stories förlag, ja, det blir ett offentligt släpp i Älvdalen och kanske på Sthlm Guitar Show i Fryshuset.

Vad handlar berättelsen om?
– Fackbok om AB Albin Hagströms gitarrproduktion, rikt illustrerad.

Vem skriver du för?
– Samlare, musiker, ”nördar”.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Har skrivit två böcker tidigare om AB Albin Hagström. Denna bok är beställd och finansierad av företaget.

Vad har du mer för planer?
– Har en biografi i pipen över en mycket känd svensk artist/skådespelare/musiker/underhållare, och har kontakt med ett renommerat förlag om utgivningen.

Dan Larsson, Rånad!

När kommer din nya bok ut och på vilket förlag?
– Ungdomsboken Rånad! utkommer på Storge förlag den 15 maj 2018.

Vad handlar berättelsen om?
– Handlingen är ganska realistisk – en kille som rånas av ett ungdomsgäng. Platsen är Drottninggatan i Stockholm. Baksidestexten lyder: ”’Robban kände oron bulta i tinningarna. Att ge sig på den där vidriga typen var säkert ingen bra idé. Om man inte ville dö i förtid förstås? Men Alice lyssnade inte. Och nu stod de vid entrén till Kulturhuset och spejade ut i folkvimlet…’ Robban har blivit brutalt nedslagen och rånad på hemväg från Centralbadet i Stockholm. Han tränar på gym och är ganska stark, men har ingen chans mot de brutala typer han stöter ihop med. Dan Larsson har skrivit en andlöst spännande deckare. Om något som faktiskt skulle kunna hända i verkligheten. Han har också skrivit Kidnappad! En spännande bok i samma serie.”

Vem skriver du för?
– Framförallt för barn och ungdomar. Spänningsböcker/deckare men också böcker om ”barn på den tiden” t.ex. böckerna om ”Frippe” som utkom på Rabén & Sjögen, Om Gluggen (mitt eget alter ego). ”Kurtan, Dankan och Lilla Ärtan”. Jag har också gjort bilderböcker med rimverser med homonymer (flertydiga ord) En bilderbok om mobbning ”Stefan och elake Emil”. Som även har översatts till danska. Samt bilderboken ”Draken Karies och Riddaren Fluor” som också har översatts till danska. Barndeckaren ”Spökslottets hemlighet” har blivit översatt till danska och polska. Nästan alla mina böcker utspelas i Enköping eller trakterna däromkring. För vuxna har jag bl.a. skrivit boken ”Mina 149 bästa (och värsta) limerickar” samt kåserisamlingen ”DANs kullerbyttor” varav humoresken ”Julgransknyckarligan på Bahco” blev invald i Piratensällskapets jubileumsbok ”I Piratens anda”.

Vilken var den avgörande idén för berättelsens tillkomst?
– Det talas och skrivs så mycket om barn och unga som rånas på pengar, kreditkort och mobiltelefoner. Jag har gjort den nya boken realistisk men också spännande och hoppingivande.