Månadens medlem februari 2020: Birgitta Kulling

Hej månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag är uppvuxen i Skövde – alltså en glad skaraborgare! Studierna till sjuksköterska förde mig till Uppsala 1960. Sjuksköterskeexamen tog jag 1964 under högtidliga former i Uppsala Domkyrka. Jag träffade min blivande man på Gamla Gillet. Vi gifte och hade ett gemensamt hem på Ärna Gård intill flygflottiljen, som var min mans arbetsplats. 
   I samband med 50årsjubiléet av sjuksköterskeexamen 2014 skrevs boken En svunnen tid – Minnesbilder från Sjuksköterskeutbildningen i Uppsala 1960 – 1964 i samarbete med två kollegor. Boken är genuin kvinnohistoria.

När kom din senaste bok och vad kan du berätta om den?
Min senaste bok kändes bara som ett måste att skriva. Charmant & elegant – legitimerad tant. En bok om mode, psykologi och självförtroende. Boken blev klar i november 2019. Boktiteln är skämtsamt satt och härstammar från min 50 årsdag, då mina tre yngre syskon gav mig nya visitkort med ovanstående som yrkestitel. I boken använder jag mig av olika berättelser för att förtydliga vad jag menar. Jag använder berättelserna som argument för det jag vill förmedla. 

”Charmant & elegant – legitimerad tant läser du med ett leende på läpparna. Det är en personligt reflekterande bok med befriande anekdoter från livet, som med styrka befäster värdefull kunskap om vår modekultur genom tiderna, men även ur ett psykologiskt perspektiv” – en del av Sofie Sjöströms recension på omslagssidan.

Vad utmärker dina böcker?
Skrivit har jag nog gjort sedan jag gick i skolan. Det var roligt med uppsatsskrivningarna .Sedan skrev jag en del artiklar för olika tidningar. Under mina vidareutbildningar till distriktssköterska och sedan vårdlärare ingick det att skriva en hel del redovisningar och uppsatser/ examensarbeten. Så även på de utbildningar jag deltagit i på Uppsala Universitet och Umeå Universitet. Som egen företagare sedan 1973 har jag skrivit mycket t.ex. kundbrev, annonser och befattningsbeskrivningar för Lilla Konstsmedjan och Staffansgårdens restaurang. Som fastighetsmäklare har jag arbetat under 20 år med det egna företaget ”Mäklare Kulling”. Här blev det en stor produktion av bostad beskrivningar, annonser och kontraktskrivningar med tilläggsparagrafer. Jag startade Stylist Akademin 2007 och la upp en utbildningsplan för skolan. Vi har haft fyra utbildningsomgångar och utbildat inredningsstylister för privat och offentlig miljö.  

Min första bok kom ut år 2010 med boktiteln Mäklarstories – Berättelser från det ”guldkantade” yrket. Jag hade då överlåtit mäkleridelen av vårt företag till min kollega Lars Hedström. Nu kunde jag äntligen ge ut boken, som handlade om olika affärer som jag ”råkat ut för ”. Alla namn och platser är fingerade – men ack så sanna historier! Glädjen var stor när jag höll i det första exemplaret av denna fina inbundna bok med färgglada illustrationer i bästa ”Elsa Beskow format”. Vi ställde ut på bokmässan i Göteborg. Det var inte roligt! Boken skulle vara en perfekt läsning för mäklarstudenter, verksamma fastighetsmäklare, banktjänstemän, jurister och inte minst för Köpare och Säljare.
   Entreprenörskap – eller var det bara tur? 44 år som företagare är en tillbakablick på livet som entreprenör. Boken kom ut 2017. Vårt företag heter ”Staffansgården AB” – men startade som enskild firma 1973 under namnet ”Lilla Konstsmedjan”. Det har blivit en lång tid i en människas yrkesverksamma liv. Har jag lärt mig någonting? Ja, naturligtvis har jag gjort det. Erfarenheterna har jag arbetat ihop i en snårskog med många snubbeltrådar. Den största anledningen till att jag har skrivit denna bok är att jag av hjärtat vill dela med mig av mina erfarenheter. Jag är en genuin småföretagare. Egentligen inte det heller – nu kallas man ”microföretagare”. Det finns en stor glädje i att driva företag. Att ha nära mellan idé, beslut och genomförande är djupt engagerande för hela min person. Det handlar inte i första hand om att förtjäna de stora pengarna utan drivkraften att sjösätta och lyckas med sina idéer.

Vilken av dina böcker har haft störst betydelse?
En bok, som det ligger mycket researcharbete bakom är dokumentärromanen Får jag inte Carl Conrad gifter jag mig aldrig. Det framkom genom min fars släktkrönika att farfar Gustav hade blivit såld på auktion till lägstbjudande endast 5 år gammal. Detta gjorde mig arg, ledsen och frustrerad. Hur kunde min farfarsfar sälja sin yngste son på auktion? Jag var tvungen att ta reda på bevekelsegrunderna bakom detta handlande. Det blev trenne forskningsresor till Småland och Öland och vi letade efter gårdar och träffade på människor som vi kunde fråga. Vi hittade gravstenen för Carl Conrad och Hedvig vid Vickleby kyrka. 
   Boken innehåller också renskrivna amerikabrev, farfar Gustavs naturlyriska dikter samt hans dagboksanteckningar inför första världskriget 1904 – 1918. Jag började arbetet med boken 2010 och den var klar först 2016.
    Boken har blivit uppmärksammad i Dagens Nyheter, i en artikelserie om släktforskning. Vidare så har programmet Släktband, Radio P1 sänt ett reportage med intervju, om denna dramatiska historia. Reportaget finns på webben under Släktband: ”Stor dramatik när Gustavs far kom hem till Sverige”! I magasinet Släkthistoria nr 3 2017 finns ett reportage på 8 sidor.
   I sommar ska min syster, min man och jag åka till Vickleby på Öland igen. Vi ska träffa en person som vet var lille Gustav, 5 år, vallade fåren och var han bodde som fosterbarn. Det finns stort intresse för släktforskning idag och jag har inbjudits ett antal gånger för att hålla föredrag om boken.

Det var ett sant nöje att skriva boken Kapten Kullings flygarKarriär.Boken var klar 2018 lagom till barnbarnet Martins studentexamen. Jag skrev den här flyghistoriska boken som ett ”testamente” till eftervärlden. Det behöver inte gå många år innan kommande generationer inte har en aning om vad morfar gjorde i sitt aktiva liv och vad han tänkte och kände. Boken handlar om att man kan lyckas nå sina drömmars mål – även om man tror att ett visst mål är ouppnåeligt. Staffan blev bland annat pilot på J 35 Draken och uppvisningsflygare. Sedan blev det många fantastiska år som trafikflygare på SAS. Boken har blivit mycket väl mottagen med recensioner i Svensk Flyghistorisk Tidskrift, Nostalgia och Nya Kristinehamnsposten. Vi blev också inbjudna till FLIT (Flyglitterära sällskapet i Linköping) för att berätta om boken.

Vad skriver du på just nu?
Naturligtvis ligger olika bokidéer och pyr – den som ligger närmast är nog Matkreatören bjuder på middag.VÄLKOMMEN!

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Jag skriver när inspirationen överfaller mig – helst när det är tomt i huset. Vaknar jag på natten tänker jag på olika scenarier avseende den bok jag håller på med för tillfället. Skrivandet är en passion!

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Mitt eget läsande under åren har varit mängder med kurslitteratur. I samband med psykoterapiutbildningen genom ”Stockholms Akademin för Psykoterapiutbildning (SAPU)” fick vi i uppgift att läsa och analysera Nässlorna blomma av Harry Martinson. Jag grät när jag läste boken och tänkte på min farfar Gustav. En annan intressant bok var BitterfittanavMaria Sveland. Boken ingick i universitetskursen ”Jämlikhet i skolan”. Sedan är jag naturligtvis mycket förtjust i Vilhelm Mobergs UtvandrarnaInvandrarna ochNybyggarna, som inspirerat mig oerhört mycket. Utbildning på distans är en stor möjlighet. Jag läste Nordisk författarutveckling 2017. 
   Det ligger alltid någonting att läsa på nattygsbordet. Mina intressen utöver skrivandet är estetik vad gäller trädgården, heminredning, matlagning och borddukning. Dessutom icke att förglömma kulturaktiviteter som teater, konserter och musikaler.