Månadens medlem första veckan i april 2020: Meg Lyons

Hej månadens medlem, skulle du kunna presentera dig för oss?
Jag är född och uppvuxen i England. Mina föräldrar gifte sig mitt under kriget, 1942. 1943 föddes det första av sex barn, Hazel. Min pappa befann sig då som POW (prisoner of war, krigsfånge) och rapporterades SAKNAD. Han kom hem tack vare Röda Korset, som hittade honom halvdöd på en strand i Italien.
   Andra syskonet Jennifer föddes 15 månader efter den första. Jag föddes som nummer tre, tre år senare 1947 och nästa syskon kom 15 månader efter mig. 
Vi fick en syster till 1953 och eftersom fem flickor var en stor börda, fick familjen flytta från Lancashire till Surrey, där det fanns större möjlighet till högre tjänst för pappa, som hade blivit statstjänsteman inom Skatteverket. Min mamma var hemmafru. 
   Jag var en duktig skolelev från första klass, vid fyra års ålder. Mina två äldre syskon hade inspirerat mig att börja läsa tidigt.  Min pappa var en som älskade att läsa sagor för sina flickor varje kväll. Jag älskade böcker. Min debut som författare var vid 11 års ålder, då en lärare bestämde sig för att producera en pjäs, som jag hade skrivit, 1957! Därefter bestämdes det att jag skulle prova på att söka in till en dans- och teaterskola i London. Vi bodde i Epsom, en förort känd för sitt derby, hästkapplöpning. Jag fick en stipendieplats på skolan i London och åkte tåg varje dag till city med alla ”penguiner” som åkte med höga hattar och paraplyer
  Efter fem år och en del upplevelser inom dans- och teatervärlden och även som modell vann min lust att läsa mer akademiskt över min lust att spela teater. Jag bytte skola och tog studenten, men hade inga naturvetenskapliga betyg, enbart humaniora.
   Jag hamnade i Sverige genom en kärleksaffär, som resulterade i ett jobb i Luleå som au pair 1966 och sedan en vistelse i Uppsala, hos min blivande svärmor Liss Ekström.
   Liss förstod att jag hade undsluppit all sorts hushållsarbete i min stora familj i England, så hon ordnade så att jag fick gå hushållslinjen på Trädgårdsgatan och där lärde jag mig att laga mat hos fru Tiberg och att städa och tvätta och sy och väva. Det var en fantastisk skola, där jag sög i mig allt!
  Jag fick gå en termin i Magdeburgskolan. Därefter fick jag gå på kompletteringslinje, 9G i Fyrisskolan för att lära mig fysik och kemi, svenska och historia, religion och musik.
   När jag hade gjort min praktik hos barn i förskoleåldern och fått en egen baby att praktisera spädbarnsvård på, sökte jag in på förskollärarlinjen och kom in 1970. Det var det som arbetsförmedlingen gav mig råd och möjlighet till. Det fanns två val, förskollärare eller arkitekt. Jag valde den kortaste utbildningen, eftersom jag var lite skoltrött då. Det tog jag igen, när jag hade jobbat fem år som förskollärare och kom in på universitet på 5:25- regeln. Jag kunde börja studera mitt älskade språk och engelsk och amerikansk litteraturvetenskap. Mina lärare var Michael Srigley (Creative Writing) och Richard Glover (Shakespeare). Jag kompletterade det med idé- och lärdomshistoria, där lärarna var Karin Johannisson och Gunnar Boberg och fick en fil. kand. 1982.
   Jag skrev mina uppsatser på Orlando av Virginia Woolf, A Vision av W. B. Yeats och Madame Blavatsky’s circel, kallad The Golden Dawn (Den gyllene gryningen). Min D-uppsats handlade om Louisa May Alcotts Little women. Hennes far, Amos Bronson Alcott, var transcendentalist och en fascinerande uppenbarelse för mig
   Min fästman och jag gifte oss 1967. Vi ville bo i Uppsala, eftersom min mans mor och broderns familj bodde där.  Men det var omöjligt att få en lägenhet, så vi fick ta en i Enköping, där min dotter Pernilla föddes 1968. Det var bara att pendla till skolan igen, från 1969 till 1971. Vi fick en nybyggd lägenhet i Riksbyggen i Peterslund 1971 och jag blev färdig förskollärare 1972.
   Efter en fil. kand. 1983 bodde vi i Luthagen i tio år. Vi separerade 1993 och fortsatte att bo i Luthagen i tio år till. Jag blev Montessorilärare 1996 och bodde ett halvt år i Köpenhamn, där jag arbetade på en montessoriskola
   Jag flyttade till Kungsängen i Uppsala 2003, nära till min äldsta dotter Pernilla och hennes familj. Yngsta dottern Hannah drog till Stockholm. När jag sålde min bostadsrätt i Kungsängen 2010 blev jag rik. Då kunde jag gå ner i tid i mitt förskollärarjobb och börja skriva min första roman. Pernillas familj hade flyttat till Gotland.

När kom din senaste bok och vad kan du berätta om den? 
Mina två böcker kom till 2011 och 2013. De är print-on-demandböcker, och ges ut på Amazon.com. Uppsala English Bookshop har sponsrat mig genom två releasepartyn, ett i Uppsala och ett i Stockholm. 
   Jag använde gamla dagboksanteckningar, brev och foton från 60-talet för att beskriva ett liv i Excerpts from the Life and Times of Tara Malone i London och New York och även i Sverige. Jag använde mig av NANOWRIMO (National Novel Writing Month), som jag hittade online. Det är ett amerikansk koncept, som går ut på att skriva vad som helst bara man får ihop 50 000 ord på en månad. Om man lyckas får man mycket peppning och hjälp att gå vidare och att finslipa, tills man har ett färdigt manus att lämna ifrån sig.  Formatering till en bok får man även handledning för och simsalabim så är den ute på Amazon.com till försäljning online och även som ”Kindle e-Book” * om man vill.  Det var naturligtvis inte så enkelt som det låter.  Men det gick! Och det blev två böcker på det viset. Jag har Uppsala English Bookshop att tacka för att de säljer den också. Ett tag var jag den enda engelska författare, som de kände till i Uppsala.

 * On line-e-bok. Kan laddas ner till iPhon och iPad

Vad utmärker dina böcker?
Mina böcker är ”Historisk Faction”, baserade på verklighet, men inte till 100 % självbiografisk. Den andra boken i serien heter Butterfly in Black och jag vill också skriva en tredje del och har lite smått börjat snickra på den. Jag blev uppmuntrad av flera bra omdömen från människor som mindes 60- talet.

Vilken av dina böcker har haft störst betydelse? 
Den första för att det var den första. Den andra för att den är en bättre bok.

Vad skriver du på just nu?
En poesisamling och den tredje delen av Tara Malone. I Skarpnäck hittade jag en berättar- grupp, så jag håller på att samla mina noveller.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
En vanlig arbetsdag: allt som jag kan göra före frukost brukar vara det bästa på hela dagen.

Om växelspelet research och skrivande.
Växelspelet research och skrivande finner jag mycket stimulerande. Ibland kan man hålla på för länge med sin efterforskning. Research är nödvändigt, om man ska skriva något om historisk tid och rum (historiska romaner handlar om 30 år och mer tillbaka i tiden.

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Jag är inspirerad av Bob Dylan och Elena Ferrante (i översättning), Jag skulle ha kunnat skriva Ferrantes kvartett, som jag läser nu; det känns så nära mig.
  När min dotter Hannah fick en baby, flyttade jag till Stockholm, 2015. Där träffade jag åter Bengt O. Björklund, en konstnär, som jag först blev bekant med på Göteborgs bokmässa. Han är fotograf, musiker, författare och poet, född 1949 i Stockholm. 1968 hamnade han i fängelse i Istanbul tillsammans med ett gäng internationella konstnärer, poeter, och musiker. Det var där han fann sitt universitet. Han skriver på både svenska och engelska och har blivit utnämnd till ”American Beat Poet Laureate”, livet ut! Hans engelska dikter är fantastiska och han inspirerar mig, så jag har börjat samla mina dikter efter åratal av hastigt nerklottrande i anteckningsböcker. Jag har haft möjlighet att komma ut och läsa dikter i Stockholm på engelska, mycket tack vare Bengt O. Björklund. En av mina favoriter är The Mists of Avalon utifrån legenden om kung Arthur och hans riddare; mystisk och magisk, av Marion Zimmer Bradley.
   Även Carlos Castanedas böcker, som börjar med The teachings of don Juan, också mystiska och magiska. Jag älskar magi och mystik och det paranormala.

Finns det någon annan författares bok, som du gärna hade skrivit?Vilken bok som helst om systrar faller jag för. Jag har fyra systrar och är fascinerad av oss alla. The Bell Jar av Sylvia Plath gjorde ett stort intryck på mig i min ungdom. Jag läser inte så mycket nuförtiden. Jag har läst girigt i yngre dagar. 

Något annat vi borde fråga om?
Mitt författarnamn är M. S. Lyons. 2012 gick jag en kurs i London School of Journalism om ”How to Write A Novel” med romanförfattaren Margaret James som rådgivare. 
   Jag har deltagit i två litterära ”event” för sådana som vill bli författare in London, genom förlagen Harper Collins och Random House och har varit med i flera skrivargrupper, (en med Inger Norberg i det amerikanska sällskapet SCBWI (The Cociety of Childrens Bookwriters and Illustrators, i Sverige BBB, Barn, Böcker, Bilder)), där vi arbetade med texter och bilder, tog emot utländska författare, besökte förlag i Stockholm, Berättarfestivalen i Ljungby och mycket annat.