Månadens medlem Evindar Akdogan augusti 2023

Månadens medlem, Evindar Akdogan, är diktare och journalist på SVT.

Hej Månadens medlem, skulle du vilja presentera dig för oss?
Jag är 27 år gammal, född och uppvuxen här i Uppsala (Kvarngärdet) med kurdiska föräldrar som kom hit på 80- respektive 90-talet från Kurdistan av politiska skäl. Jag är utbildad logoped och journalist. Till vardags arbetar jag som reporter för SVT. På min fritid hänger jag bland annat med vänner, ser en bra film och tränar. Jag har även ett intresse av berättande, framförallt i skrift. Jag har skrivit diktsamlingen Yttre tankar & inre handlingar som gavs ut 2021. Jag har bland annat även medverkat i antologin Poeter mot krig.

Vad utmärker dina böcker?
Jag tror det är min oräddhet att utforska och beröra saker på ett djupare plan. Vare sig det är dikter eller större reportage om en person eller ett ämne. Jag tar sällan hänsyn till om det blir obekvämt för läsaren – för mörkt, sårbart eller smutsigt. Hade jag gjort det skulle min diktsamling inte finnas. Jag gillar också att ha en lekfull relation till språk, vilket kan uttrycka sig i sättet jag skriver på. Gemensamt för mina texter är att det finns en mörk underton igenom dem. Tonen kanske inte alltid syns utåt men jag vet att den finns där undangömd, någonstans. Lite som i verkliga livet. Därför gillar jag den tillämpningen i mina texter.
Vilken av dina böcker har haft störst betydelse för dig? Tekniskt sett har jag bara en bok, Yttre tankar & inre handlingar. Så ja, den. Den betyder mycket för mig eftersom dikterna är skrivna över ett långt tidsspann och det var först under sammanställningen jag förstod vilket emotionellt grepp de hade över
mig.

Berätta om din bok?
Det är en diktsamling på drygt 70 sidor. Dikterna i den speglar mina tankar och känslor under större delar av mitt liv. Jag vill vara ödmjuk här men det är svårt i en bransch där knappt någon är det. Därför vågar jag påstå att Yttre tankar & inre handlingar är ett svenskt mästerverk och ett av de mest underskattade litterära verken i svensk historia. De som läst den vet vad jag pratar om. Jag tror det finns få som kan skriva på sättet den är skriven på. Folk kommer inse det när det är försent.

Vad skriver du just nu?
Just nu blir det mest nyhetsartiklar i samband med mina reportage. Senaste året har jag också skrivit ett par krönikor som publicerats. Under våren skrev jag ett längre djupgående reportage om personer i landet som samlar på verklighetstrogna dockor. Reportaget utvecklade jag senare tillsammans med två andra till en kortdokumentär på SVT Play (Dockhuset). Dikter skrivs fortfarande men just nu i mindre utsträckning. Sen har jag en del saker under konstruktion bakom kulisserna.

Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Sammanställningen av min diktsamling gjorde jag i min brors dåvarande studentlägenhet i Östersund. Samma dag som jag bestämde mig för att utveckla mina dikter till en samling lånade jag hans hemnycklar och körde upp. Under midsommarveckan 2020 var jag inlåst i hans lägenhet för att komponera något som senare skulle bli min debut. Generellt sett har jag inte ett så romantiserat skrivmönster. Många av mina dikter skrivs spontant eller när jag ligger sömnlös i sängen. Vet många författare som brukar sätta sig på ett café eller liknande. Det verkar harmoniskt men tyvärr är jag inte där (än?). Vilka författare inspirerar dig, och varför? Kommer inte på någon speciell men en författare är Nobelpristagaren Louise Glück. Hon har en dikt som jag kan relatera till och som berör mig som få texter gjort – speciellt dikter. Hon verkar också vara en skön person att hänga med, varm men samtidigt iskall på något sätt.

“It does me no good; violence has changed me.
My body has grown cold like the stripped fields”
 
Finns det någon annan författares bok du gärna skrivit?
Into the water av Paula Hawkins. Bokens atmosfär rakt igenom från början till slut är något jag tycker fler berättare borde anamma. Att skapa en sån atmosfär och mystik, och samtidigt hålla kvar läsaren på kroken är inspirerande.

Något du vill tillägga?
Respekt till Uppsala Författarsällskap. Finns få genuina personer i denna bransch.