Månadens medlem oktober 2024: Mikael Jansson

foto: Roger Schwalbe

Oktober månads medlem Mikael Jansson är journalist, författare och musiker. Just nu jobbar han, och några vänner, på en musikföreställning om 1980-talet med premiär i oktober.

Hej Månadens medlem, skulle du vilja presentera dig för oss?
Jag är pensionär sedan ett par år tillbaka, men försöker hålla mig sysselsatt dels genom att musicera, dels genom att skriva. Det bästa är att jag inte behöver bry mig så mycket om intäktssidan, jag är ju försörjd ändå… Jag började som journalist på UNT för sådär 45 år sedan, efter genomgången journalisthögskola. UNT var en bra läroplats och det var under en tid – 1980-talet – då papperstidningen stod på topp. De sista 20 yrkesverksamma åren var jag huvudsakligen presschef på SLU – också roligt, eftersom jag fick jobba med att hjälpa till att sprida intressant och viktig forskning.
 
Vad utmärker dina böcker?
Mest har jag skrivit fackböcker, bl a tre om det anrika musikföretaget Hagström och en biografi över artisten Janne ”Loffe” Carlsson. I oktober släpps min första roman, en skröna som heter Ett liv under radarn. 
 
Vilken av dina böcker har haft störst betydelse för dig?
Böckerna om Hagström har nog betytt mest eftersom de har skapat kontakter med entusiaster, samlare och artister över hela världen. Så sent som i dag skickade jag en bok till en i den internationella musikvärlden känd svensk, han skulle ge bort den i present till en bekant.
 
Berätta om din senaste bok?
Ett liv under radarn är en skröna, en pikareskroman, som handlar om en 75-årig man, Georg William Harrysson Wiman, som sitter på ”hemmet” och ser tillbaka på ett liv där han har varit med om både det ena och det andra. Han har funnits i underhållningsbranschens yttre utkanter – allt från tivolidräng till dansbandsmusiker – men det har ibland lett honom till oväntade möten med bl a Frank Sinatra, Elvis Presley, The Beatles och Rolling Stones. Och ett antal kvinnor av olika åldrar och karaktärer.
 
Vad skriver du just nu?
Jag slutputsar lite på manuset till en kommande föreställning på Katalin där jag och fyra musikervänner skärskådar 1980-talet:”Pastell, pudelhår & perestrojka – 80-talet i bilder, ord & toner”. Premiär i oktober!
 
Hur ser en vanlig arbetsdag ut?
Det är lite olika. Ibland kan jag sitta och skriva nästan en hel dag. Jag repeterar ganska ofta med olika musikgrupper. Och ibland gör jag inte ett dyft…
 

Vilka författare inspirerar dig, och varför?
De är ganska många, men gamle hårdkokte deckarförfattaren Raymond Chandler är jag svag för, inte minst hans bildspråk (”Yes”, he said in a voice the size of a pea). En gammal favorit är Torgny Lindgren. Jag är otroligt stolt över att ha fått ett handskrivet tackbrev från honom. Han fick nämligen ett ex av min första Hagströmbok eftersom hans roman Norrlands Akvavit ju bl a handlar om ett dragspel av märket Hagström och jag hjälpte honom att hitta en tidstypisk dragspelsannons. Jag har såklart ramat in brevet.
 
Finns det någon annan författares bok du gärna skrivit?
Det skulle väl vara någon som ger riktigt stora royaltyintäkter… ha-ha.
 
Något du vill tillägga?
Köp min nya bok! Och då menar jag den tryckta boken. Den finns visserligen som ljudbok, men du skapar ju helt andra bilder om du läser själv i stället för att bli högläst för – och då du antagligen också frestas att göra andra saker samtidigt och därmed tappar koncentration.