Månadens medlem tredje veckan i april 2020: Anna Franklin


Skulle du kunna presentera dig för oss?  
Jag är född i Uppsala, bodde länge i Norrköping, återkom 1983 för att studera på universitetet och har sedan stannat kvar. Jag har alltid skrivit och har arbetat som journalist sedan jag var arton år. 
   Min första debut var 1994 i en poesiantologi Ur svenska hjärtans djup, som följdes av skrifter med poesi och andra texter: Inre landskap, dikt och bild, 1998, Utan spår – Kvinnor kring Linné, text med bilder av Sanne Sihm, 2007, Inferno – Gå i Strindbergs fotspår i Paris, dikt och bild, 2012. 
   Min egen bokdebut var 2008 med diktsamlingen Isblommor, tillsammans med Björn Ullhagen, bild, (Artea) 
   Övriga titlar:
Fleurs de glace, dikt och bild, svenska-franska, Tellerant, 2010
Den osynliga litteraturskatten, sakprosa,Tranan, 2011), tillsammans med Reza Rezvani
Salsa ett riktigt hundliv, Dullsson & Dullsson, 2014),tillsammans med Teymor Zarré
I livets virvelvind – möten med Jacques Outin, översättare och poet, sakprosaEllerström, 2016) 
En av poeterna i antologin I rörelse – 27 poeter från Uppland, Bokförlaget Edda, 2018
Två cd: Mellan dina fingrar, dikter – musik av Johan Wallner 1997 
Isblommor – Fleurs de glace, dikt, musik och bild, Tellerant 2010).

När kom din senaste bok och vad kan du berätta om den? 
Den kom ut 2016 – I livets virvelvind – möten med Jacques Outin, översättare och poet.  Den bygger på intervjuer med författare, översättare, konstnärer, fotografer. Boken handlar om Jacques Outin som kom till Sverige första gången 1964. Under trettio år översatte han alla Tomas Tranströmers dikter till franska. 
   Genom hans vänner får vi veta mer om hans och deras liv i svensk kultur genom åren. Här får vi möta Tomas och Monica Tranströmer, Anders Bodegård, Gunnar Harding, Staffan Söderblom, Sune Nordgren, Rikke Pettersson, Christophe Laurentin och Madeleine Hatz.

Vad utmärker dina böcker? 
Förutom Isblommor och skrifter med poesi, delvis existentiell, har jag skrivit sakprosa, ofta porträtt på okända personer, eldsjälar, som jag har velat lyfta fram. Flera av porträtten handlar om yttrandefrihet, om att gå sin egen väg, mod, stå upp för sig själv eller för ett brinnande ämne.

Vilken av dina böcker har haft störst betydelse? 
Svårt att säga, eftersom de är ganska olika, men jag tror att det är Isblommor, min bokdebut, som även har mött läsare på utställningar och andra arrangemang.
Den har banat väg för andra böcker och gjort att jag har gått vidare i mitt skrivande, inte minst poesi. Den har ett skimmer över sig när allt började på riktigt….

Vad skriver du på just nu? 
Jag arbetar parallellt med flera projekt just nu. Jag skriver på en kortare bok, essä, om en svensk kvinna som i princip levde hela sitt liv i Frankrike, Hon var författare, konstnär och översättare, med i motståndsrörelsen. Arbetar också bland annat med texter till en utställning om andra världskriget, yttrandefrihet, mänskliga rättigheter och med en ny diktsamling, prosadikt

Hur ser en vanlig arbetsdag ut? 
Jag är ganska disciplinerad och går upp samma tid varje dag utom på helgen. Läser flera dagstidningar, för det mesta fem sidor ur en fransk bok för att sedan se över mina mail och svara på dem. Jag läser mycket kring mitt ämne, gör research, besöker biblioteket varje vecka. Samlar in material och skriver, ibland spretigt ibland koncentrerat. Just nu läser jag en hel del litteratur på franska så det tar längre tid. När det handlar om poesi ser det annorlunda ut, jag går mycket på känsla och har alltid en skrivbok i närheten där jag fyller på fragment och det som kommer upp för att sedan renskriva det och bearbeta det. Just nu minnen.

Kan du säga något om växelspelet research och skrivande .
Jag arbetar ganska parallellt, det vill säga gör intervjuer och skriver, gör research och skriver för att sedan bearbeta texterna och gå igenom mitt arbete. Fylla på i luckorna som uppstår. 

Vilka författare inspirerar dig och varför?
Svårt att säga någon exakt, många. Elisabeth Åsbrinks böcker för de viktiga ämnena och hennes research och förstås dikter av bland annat Tranströmer och Öijer.
Jag inspireras av dem, som vågar ta ställning i viktiga ämnen och föra fram ett budskap i sina böcker, förändrar något med sitt skrivande. Texter som berör antingen det är romaner, sakprosa eller poesi.

Finns det någon annan författares bok, som du gärna hade skrivit? 
Gärna Beckomberga. Ode till min familj av Sara Stridsberg för det poetiska och klara språket och förstås någon kultbok som exempelvis Baudelaires diktsamling Ondskans blommor, som hade stor inverkan på den tidens poesi och skakade om.

Något annat vi borde fråga om? 
Jag är frankofil, tycker om att resa och älskar hundar.